Çene ekleminin,
boyunda omurgaya ve ağızda dişlere yakın olması nedeniyle, bu bölgelerdeki rahatsızlıklar çene eklemini kolayca etkileyerek şikayetlere neden olabilir.
Çene Eklemi Tedavisi
Çene eklemi, kulağın hemen önünde bulunur ve alt çenemizi hareket ettirmemizi sağlar. Çene eklemi problemleri, ağız açıp kapatırken eklemden ses gelmesi, ağız açılışında kısıtlanma veya kilitlenme, baş ve boyun ağrıları, yüzde asimetri, kulaklarda çınlama, dişlerde aşınma, çatlak ve kırık oluşumu, diş eti çekilmesi gibi belirtilerle olarak ortaya çıkar. Bu durumun ortaya çıkmasına sebep olabilecek birçok faktör vardır.
Bu faktörler;
- Eklemi meydana getiren anatomik yapılarda problemler,
- Büyük travmalar (araba kazası veya çeneye alınan büyük darbe)
- Küçük travmalar (diş sıkma, diş gıcırdatma, uzun süre sakız çiğneme)
- İltihabi hastalıklar (romatizmal hastalıklar, çene eklemine ait iltihabi hastalıklar gibi),
- Dişlere ve çenelere ait kapanış bozuklukları (diş çapraşıklığı, açık kapanış, derin veya örtülü kapanış, alt çenenin aşırı önde veya geride olması)
Splint Nedir?
Oklüzal splintlerin, temporomandibular eklem bozuklukları ve ilişkili problemlerinin tedavisinde kullanım amaçları; çiğneme kuvvetlerinin dağılımını düzenlemek, çiğneme kaslarını gevşeterek bu kasların aşırı aktivitesi nedeniyle oluşan ağrıyı azaltmak, anormal kas aktivitesini azaltan ve normal kas aktivitesini sağlayan en uygun kapanışı yaratmak, dişlerde aşınmaya neden olabilecek anormal kuvvetlerden dişleri ve çevre dokuları korumak, diş gıcırdatma ve sıkma gibi para fonksiyonel alışkanlıkların yapılmasını engellemektir.
Splint, dişlerin birbirine olan sıkı temaslarını ortadan kaldırarak alt çenenin rahat ve serbest bir şekilde hareket etmesini sağlar. Doğru fonksiyon gören alt çene ve ona bağlı kaslar, çene ekleminin doğru yerine alınmasını, kaslara ve ekleme ait rahatsızlık ve ağrıların ortadan kalkmasını, alışılmış kapanış ile eklem doğru pozisyona yerleştiğinde meydana gelen diş kapanışı arasında farkın ortaya çıkmasını ve devamında ortodonti tedavisine başlanacaksa doğru teşhis koyulmasını ve tedavi planının doğru yapılmasını sağlar.