İçeriğe geç

Çocuk Diş Hekimliği,

Çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını amaçlar ve çürük, travma, genetik ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini sağlar.

İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

İlk diş hekimi muayenesinin genellikle 6 ay – 1 yaş arasında yapılması önerilmektedir. Bu ilk muayenede doktorunuz çocuğunuzun ağız sağlığı ile ilgili öneriler vermekte ve sonraki dönemde düzenli kontrollerle diş sağlığının devamlılığı sağlanmaktadır.

Çürükten Koruyucu Uygulamalar Nelerdir?

Son yıllarda çürük sıklığı konusunda yapılan araştırmalar, bu sıklığın çocuklarda özellikle karışık dişlenme döneminde (7-11 yaş arası) yüzde 92-95’e ulaştığını göstermektedir.

Bu yüksek çürük oranı, çocuğun gelecekteki ağız ve diş sağlığını, daha da önemlisi genel sağlığını koruma bakımından, çürükten koruyucu bazı yöntemlerin çocuklar üzerinde uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir.

Dişlere topikal flor ya da fissür örtücü (dişler üzerindeki yarık ve çukurcukların dişe sımsıkı yapışan örtücülerle kapatılması) uygulanması bu yaş grubunda yapılan koruyucu uygulamalardır. Daimi dişlerin tedavilerine göre daha ekonomik, çok daha kısa süreli ve ağrısız olması gibi avantajlara da sahiptir.

Dişlerin Tamamen Yerinden Çıkması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Dişe gelen şiddetli bir travma dişin yuvasından tamamıyla çıkmasına neden olabilir. Bu kazalar genellikle fiziksel aktivitenin yoğun olduğu okullar, oyun parkları ve havuzlarda meydana gelir. Arabayla seyahatlerde emniyet kemerinin takılması, bisiklete binerken koruyucu kask takılması veya spor yaparken ağız koruyucu (dişlik) kullanılması travma riskini azaltır.

Yerinden çıkan diş sürekli bir dişse, diş sürekli bir dişse, diş bulunduktan sonra süt, serum fizyolojik gibi bir sıvı içinde ya da hastanın kendi dilinin altında dişin köküne dokunulmadan, en kısa sürede diş hekimine ulaştırılması gerekmektedir. Bu tür travmalara uğramış dişler, doğru koşullarda ve en kısa sürede diş hekimine getirildiğinde başarılı bir şekilde yeniden yuvalarına yerleştirilebilir ve fonksiyon görmeleri sağlanabilir.

Yer Tutucu Nedir?

Diş Yer Tutucu

Süt dişinin düşme yaşından önce çekilmesi gereken durumlarda yer kaybının önlenmesi için yer tutucu yapımına karar verilmelidir. Diş hekimi tarafından ölçü alındıktan sonra, teknisyenler yer tutucuyu hazırlar. Hazır olan yer tutucu diş hekimi tarafından hasta ağzına uygulanır. Alttan beklenen diş gelinceye kadar yer tutucunun ağızda kalması gereklidir.

Yer tutucular sabit ve hareketli olarak iki şekilde yapılabilmektedir. Sabit yer tutucular, destek diş üzerine yapıştırılır ve daimi diş sürdüğünde diş hekimi tarafından çıkartılır.

Hareketli yer tutucular, çocuk tarafından takılıp çıkarılabilirler. Ancak yer kaybının önlenmesi için sürekli takılmalı, yemeklerden sonra temizlenmesi için çıkarılmalı ve fırçalandıktan sonra tekrar takılmalıdır.

Çocuk Diş Hekimliği

Diş Travmaları Sonrasında Ne Yapılmalıdır?

Travma oluştuktan sonra en kısa sürede diş hekimine ulaşmak, yapılacak tedavinin başarısını artırır. Hemen uygulanacak tedaviyle dişin canlılığını yitirmemesi; oluşabilecek rahatsızlığın giderilmesini, dişin eski şekline ve fonksiyonuna getirilmesini kolaylaştırır.

Travma sonucu diş kırılmışsa, kırık parçanın bulunması ve temiz su, serum fizyolojik ya da süt içine konarak en kısa sürede diş hekimine getirilmesiyle kırık parçanın dişe yapıştırılması ve restorasyonun daha estetik, doğal olması sağlanabilir.

Randevu Alın

Dilerseniz 0 222 220 10 06 ve 0 546 225 10 06 numaralı telefonlarımızı arayarak, dilerseniz aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilirsiniz.