İçeriğe geç

Yarı Gömülü 20lik Diş Belirtileri Neler?

Yarı Gömülü 20lik Diş Belirtileri Neler?

Yarı gömülü 20lik diş ağrılı ya da ağrısız olarak görülebilmektedir. Gömülü yirmilik diş ortaya çıktığı ilk andan itibaren diş eti üzerinde etki eder. Diş sağlığı adına yirmilik dişler kontrol altında tutulmalıdır. Çünkü gömülü yirmilik diş kısmen veya tamamen diş eti altında kalabilmektedir. 20’lik yaş dişleri olarak adlandırılan bu dişler farklı rahatsızlıklara neden olabilir. Aynı zamanda diş estetiği, diş eti hastalıkları kapsamında da yirmilik dişlerin önemi büyüktür.

Gömülü 20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

Diş hekimi tarafından doğrudan yarı gömülü 20 lik diş fark edilebilmektedir. Hasta tarafından gömülü diş belirtilerine bağlı olarak hissedilebilir. Gömülü diş genelde sorun yaratmaz, ağrı oluşturmaz. Fakat söz konusu yarı gömülü 20lik diş olduğunda durum değişiklik göstermektedir. Bahsedilen dişin belirtileri arasında:

  • Diş etinde beyazlık,
  • Diş etinde şişme ve hassasiyet,
  • Dişin bir bölümünün dışarıda bulunması,
  • Dişte çürüme ya da ağrı,
  • İlerleyen durumlarda iltihaplanma,
  • İltihaplanma oluştuysa yanak ve kulağa vuran acı gibi belirtileri mevcuttur.

Yarı Gömülü 20’lik Diş Ağrısı

Hastaların genelde yarı gömülü 20’lik diş ağrısı şikayetiyle başvurarak dişlerini fark ettikleri görülmektedir. Gömülü olarak kalan ve dışarıya çıkmayan diş için ağrı oldukça olağandır. Özellikle diş diğer alanlara baskı yapıyorsa oluşabilir. Aynı zamanda dişin gömülü olması tam anlamıyla temizlenmesine de engel olur. Oluşan bu engelden dolayı biriken yemek artıkları çürüğe bu da çürükten kaynaklı olarak ağrılara sebebiyet verecektir.

20’lik Diş Yanağa Batması Sorun Yaratır mı?

Yarı gömülü 20lik diş farklı yönlere doğru çıkabilmektedir. Genelde bu dişlerin yanak ve diş etine baskı yaptığı görülmektedir. Hastalar tarafından 20’lik diş yanağa batması sorun yaratır mı araştırması bu yüzdendir. Her gömülü diş yanağa ve ağız yapısına hasar vermez. Ancak çıkış yönüne göre yirmilik dişlerin yanağa temas etmesi yaralanmaya neden olur. Dişin sürtünmesi ile yanakta yaralanma, kanama da görülebilir. Dişe uzman tarafından müdahale edilmesi gerekir.

Yarı Gömülü 20lik Diş Hangi Diş Hastalıklarını Yaratır?

Gömülü yirmilik diş farklı diş tedavisi yöntemlerine başvurmayı zorunlu kılabilmektedir. Diş hekimliği kapsamında yarı gömülü dişlerin zamanla değişik sorunları da beraberinde getirdiği bilinmektedir. Bunların başında yirmilik diş çekimi yapılmadığı takdirde diğer dişlere baskı yaparak yamultması bulunur. İlerleyen süreçte ortodonti tedavisi gerekebilir.

Eğer yarı gömülü 20lik diş alt kısımdan baskı yapıyorsa komşu dişlerde çürüme oluşabilir. Sürekli temasa bağlı olarak dişin yapısının bozulması kanal tedavisi ile sonuçlanabilir. Tüm bunların yanında yirmilik diş, diş eti ve yanaklarda da sorun yaratabilir. Çene yapısını bozması da ihtimallerden birisidir.

Yarı Gömülü 20lik Diş Çekimi Zorunlu mu?

Ağrımayan 20’lik diş çekilir mi? Gömülü dişin çekilmesi için ağrı yapması gerekmez. Çoğu hasta genel diş kontrolü ya da görüntüleme esnasında 20’lik dişlerinin sorunlu olduğunu öğrenir. Oluşan soruna bağlı olarak çoğu durumda yarı gömülü 20lik diş çekimi zorunlu mu sorusunun cevabı evet olacaktır.

Gömülü dişin diş eti ve çevre dişlere zararı çoktur. Hasta ağrı yaşamasa da durumu fark etmese de genel ağız sağlığı için olumsuz etkiler yaratır. Yapılması gereken şey uygun tedavi yöntemi seçilerek hastanın dişlerini çekmektir. Çekim farklı metotlarla uzman diş hekimi tarafından yapılır.

Yarı Gömülü 20lik Diş Çekimi Zor mu?

Hastalar tarafından yirmilik diş çekimi konusunda farklı sorular sorulmaktadır. Sık sorulan sorular arasında ‘Yarı gömülü 20’lik diş çekimi zor mu?’ bulunur. Genel diş çekimine göre farklılıkları yer alsa da hastayı zorlayacak bir durumun oluşmamasına adına uğraşılmaktadır.

Tamamen gömülü dişlerde diş etinde kesik açma ve sonrasında dişin alınması aşamalar arasında bulunmaktadır. Yarı gömülü diş çekiminde dişin durumuna göre hareket edilir. Fakat hastanın genel konforundan dolayı lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezi sayesinde hasta anlık zorluk yaşamaz. Etkisi gittikten sonra birkaç gün hassasiyet oluşur fakat hasta günlük yaşama dönebilir.

Yarı Gömülü 20lik Diş Çekilmezse Ne Olur?

Peki yarı gömülü 20lik diş çekilmezse ne olur? Aslında bu durumu ele almak için mevcut hastanın diş yapısına göre yorumlamak daha doğru olacaktır. Fakat genel itibari ile oluşması muhtemel durumlar bellidir. Eğer diş çekilmez ise:

  • Çıkan dişte çürüme meydana gelebilir,
  • Çene kemiğini baskılayarak kemikte yapısal bozukluk çıkarabilir,
  • Diş ve diş eti ağrısı oluşturur,
  • Diş etinde hassasiyet ve yaralanma meydana gelebilir,
  • Yanağa sürtmesi ile kanama oluşabilir,
  • Ağız içinde diş eksikse dişlerin zamanla kaymasına neden olur.

Yarı Gömülü 20’lik Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Her diş çekiminde olduğu gibi yarı gömülü 20’lik diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler mevcuttur. Hasta çekim öncesi diş hekimi tarafından bilgilendirilmektedir. Eğer hasta yarı gömülü 20lik diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda hassas olunursa süreç daha sağlıklı atlatılmaktadır.

Hasta ağız hijyenine dikkat etmeli, ekstra sıcak ve soğuktan kaçınmalıdır. İlk günler hasta buz uygulaması yapabilir. Aşırı sert gıdalar da tüketmemelidir.

Yarı Gömülü 20lik Diş Çekimi Fiyatları Ne Kadar?

Ameliyatsız 20’lik diş çekimi ve normal yarı gömülü 20lik diş çekimi fiyatları değişecektir. Yarı gömülü 20lik diş çekimi ücretleri için bizzat diş hekimi ile görüşmek gerekir. Güncel fiyatlar hastaya diş hekimi tarafından sunulacaktır.

Randevu Alın

Dilerseniz 0 222 220 10 06 ve 0 546 225 10 06 numaralı telefonlarımızı arayarak, dilerseniz aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilirsiniz.