İçeriğe geç

Çene ve Diş Cerrahisi

Ağız içi, dişler ve yumuşak dokularında ve onları saran çevre dokularda oluşan patolojilerin cerrahi olarak tedavi edilmesidir…

20 Yaş Dişlerinin Cerrahi Çekimi

20 yaş dişlerinin ağız içine sürmeleri bazen sorun yaratmaktadır. Kemik içinde veya dişeti altında, değişik poziyonlarda bulunan ve ağız içine süremeyen 20 yaş dişlerinin gerekli durumlarda cerrahi işlemlerle alınması gerekir.

Hasta klinik olarak değerlendirilip, gerekli ağız içi muayene ve röntgen tetkikleri yapıldıktan sonra;

  • Hijyen problemi olan,
  • Ortodontik tedavi sonrası,
  • Komşu dişlere zarar veren,
  • Çiğneme ve konuşmada zorluk yaratan,
  • İltihaplanan, kist ve lezyon varlığında,

20 yaş dişlerinin cerrahi bir işlemle çekilmeleri gerekmektedir.

İşlem, ağız içerisine uygulanan basit bir anestezi ile gerçekleştirilir ve hekimin tavsiyeleri doğrultusunda; hasta birkaç gün içinde günlük yaşamına devam edebilir.

Apikal Rezeksiyon

Dişlerde uygulanan başarısız kanal tedavileri, travma, uzun vadeli veya tedavi edilmemiş diş çürükleri sonucunda, kök ucunda görülen patolojik oluşumların cerrahi olarak çıkartılması işlemidir.

Kist Operasyonları

Dişlerin çevresinde, ağız içi yumuşak dokularında veya çene kemiklerinde tespit edilen; tomografi ve röntgen tetkikleriyle teşhisi konmuş kistik oluşumların cerrahi olarak çıkartılması işlemidir.

İmplant Cerrahisi

İmplant yerleştirilecek bölgeye lokal anestezi yapılarak bölgenin anestezisi sağlandıktan sonra dişeti dikkatlice kaldırılır. Daha önceden belirlenmiş olan kemik kalınlığı ve yüksekliğine uygun olarak implant için kemikte yer hazırlanarak yerleştirilir.

İmplant hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın. https://eskisehirgulusakademisi.com/eskisehir-implant/

Ortodontik Amaçlı Gömülü Dişlerin Üstünün Açılması

Bazı bireylerde daimi dişler süremez ve kemik içinde gömülü kalır. Genelde bunlar üst daimi kaninler olur. Bu durumda gömülü diş çekilebilir; çekilen diş yerine implant yerleştirilmesi veya sabit protez yapılması gerekebilir ya da dişin üzeri cerrahi yöntemler kullanılarak açılıp ortodontik tedavi ile olması gereken yere hareket ettirilebilir.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nedir?

Ağız içi, dişler ve yumuşak dokularında ve onları saran çevre dokularda oluşan patolojilerin cerrahi olarak tedavi edilmesine dayanan bilim dalıdır.

Kliniğimizde sıklıkla uygulanan cerrahi girişimler;

  • 20 yaş dişlerinin cerrahi çekimleri
  • Apikal rezeksiyon
  • Kist operasyonları
  • İmplant cerrahisi
  • Ortodontik tedavi amaçlı gömülü dişlerin üstünün açılması

Cerrahi İşlemden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tükürmeyiniz, Ağzınızı Çalkalamayınız: Cerrahi operasyon sonrasında ağzınıza yapılan müdahaleden kaynaklanan kanamanın durması ve yaranın daha kolay iyileşmesinin sağlıklı olması için yaranın olduğu bölgesinde kan pıhtısının oluşması gereklidir. Bu yüzden ilk gün ağzınızı çalkalamamaya ve tükürmemeye dikkat ediniz. Cerrahi işlem sonrasında yaralı bölgeye yerleştirilen tamponu yaklaşık 30 dakikalık süre ile ısırmaya gayret gösteriniz.
  • Beslenme: Ameliyat sonrası ilk 2 saat herhangi bir şey tüketmeyiniz, sonrasında; Bir gün tanesiz, sulu, yumuşak ve soğuk gıdalar tüketebilirsiniz. Ameliyat bölgesine yakın olan dişlerinizi bir şeyler çiğnemek için kullanmayınız. Bol su içiniz. Alkollü ve kola gibi gazlı ve asitli sıvılar ile pirinç, bulgur gibi taneli gıdaları tüketmemeye özen gösteriniz. Dikiş atıldıysa, dikişleriniz alınana kadar süt ve süt ürünlerini tüketmeyiniz (süt, ayran, peynir, yoğurt).
  • Sigara İçmeyiniz
  • Kanama: Ameliyat sonrasında ilk 48 saatlik zaman diliminde sızıntı şeklinde kanama olabilir. Bu durum oldukça normaldir. Sıcak ortamda bulunmak, sıcak banyo yapmak ve fazla efor harcamak kanamayı tetikleyebilir. Eğer kanama beklenenden fazla olursa ikinci defa steril gaz tampon ile yaralı bölgeye 30 dakikalık bir baskı daha uygulayabilirsiniz. Hala kanama devam ederse doktorunuza başvurunuz.
    Gün içerisinde ya da akşam yatarken başınızı yüksekte tutarak yatmaya özen gösteriniz.
  • Ağrı: Operasyon sonrası ilk 2 gün ağrınız olabilir. Bu nedenle size verilmiş ilaçlarınızı doktorunuzun söylemleri doğrultusunda kullanmaya özen gösteriniz. İlaçları kullandığınız halde ağrılar 3. günden sonra artar ise doktorunuz ile görüşebilirsiniz. Çekim günü ve onu izleyen günlerde çekimin durumuna göre hafif ve ağrı kesici ile kesilen ağrılar normaldir ve endişelenmeye gerek yoktur; ancak çekimi izleyen günlerde başlayan, gece uykudan kaldıran, ağrı kesicilere karşın kesilmeyen, diş çekilmemiş gibi meydana gelen şiddetli ağrılar, yara yerinin enfekte olması, pıhtının kopması vs. gibi çekim yerinde normal olmayan bir olay olduğuna dair belirti verebilir. Bu durumda hekime başvurulmalıdır.
  • Buz kompres: Ameliyattan sonra gün boyunca yüzünüze buz tamponunu 1 dakikalık aralıklarla uygulamak şişliği bir nebze önleyebilir.
  • Şişlik: Operasyonun yapıldığı bölgede, yanak, dudak ve boyun bölgesinde ameliyattan sonrasını takip eden 3 gün içerisinde şişlik (ödem) görülebilmektedir. Ancak bu süreden sonra şişlik git gide azalarak kaybolmalıdır.
  • Ağız Açıklığında Kısıtlanma: Ameliyat sonra ki 2. ve 3.günlerde ağzınızı açmakta bayağı bir zorlanabilirsiniz. Bu durum operasyondan sonra oluşan ödemin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Ağızın açılmasındaki kısıtlanma 7 gün ile 10 gün içerisinde ortadan kaybolacaktır. Ameliyattan iki gün sonra açma kapama hareketlerinde sıkıntı devam ediyorsa yüzünüze sıcak havlu ve açma-kapama hareketleri uygulamak ödemin azaltılmasında yardımcı olacaktır.
  • Morluk: Ameliyatlı bölgeye yakın olan cilt altı dokulara kanın birikmesi sonucundan yüzünüzde ve cildinizde morluklar görülme ihtimali olabilir. Endişelenmenize gerek yoktur, çünkü bu olay tehlikeli değildir. Bu morluklar ağrıyı arttırmaz ve herhangi bir enfeksiyon belirtisi de değildir. 7 gün ile 10 gün içinde azalarak kaybolacaktır.
  • Operasyon Sonrası Ağız Bakımı: Yaraların hızlı iyileşebilmesi için, ameliyatlı bölge dışındaki dişlerinizi normal günlerdeki gibi fırçalayarak diş ipi kullanınız. Ameliyat bölgesindeki dişlerinizi 1 veya 2 gün sonra hekiminize danışarak fırçalamaya başlayınız. Operasyondan sonraki günden itibaren yemeklerden sonra doktorunuzun vermiş olduğu gargara reçetesini uygulayınız ya da bir bardak ılık suda yarım çay kaşığı tuz eriterek ağzınızı çalkalayınız. Bu karışım da gargara görevini görecektir.

    Gargara kullanımı çok önemli olup doğru bir şekilde yapmanız gerekmektedir, bu yüzden mutlaka prospektüsünü okuyunuz. Operasyon sonrasını takip eden 3. günden sonra ağız hijyenine dikkat etmeye devam ederek günlük normal yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

  • Dikişler: Ameliyatınız sırasında ağzınızın içine dikişler yerleştirilmiş olabilir. Dikişleriniz yaklaşık 1 hafta sonra alınacaktır.

    Operasyonun yapılmış olduğu bölgede his kaybı ve uyuşma hissi varsa hekiminizi mutlaka bilgilendiriniz.

Randevu Alın

Dilerseniz 0 222 220 10 06 ve 0 546 225 10 06 numaralı telefonlarımızı arayarak, dilerseniz aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilirsiniz.