Dental implant,
genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan, ağızda eksik dişlerin tedavisinde yapay diş kökleri görevini gören vidalardır.
Dental İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Dental implant, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan, ağızda eksik dişlerin tedavisinde yapay diş kökleri görevini gören vidalardır.
Günümüzde implant tedavisi, ağızdaki eksik dişleri tamamlamak için kullanılan, en doğal görünümü sağlayan, fonksiyon ve uzun dönem kullanım açısından da en iyi sonuçları veren bir uygulamadır.
İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
- Diş eksikliklerinde geleneksel tedavi yaklaşımı olan sabit protez uygulamalarına göre (kron- köprü) mevcut dişlerin ve tüm çiğneme sisteminin sağlığının korunması,
- Daha doğal ve kişinin kendi dişine yakın bir görüntü,
- Sabit protezlere göre dayanıklılığın ve fonksiyonun daha iyi olması,
- Diş kayıplarında meydana gelen kemik erimesi riskinin ortadan kalkması,
- Daha uzun süre kullanım.
İmplant Uygulamalarında Tedavi Süreci Nasıldır?
İmplant tedavileri iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada çene kemiğine implantlar yerleştirilir. Bu süre implant sayısına ve yetersiz kemik varlığında kemik ilavesi gibi ek tedavi ihtiyacına göre değişmektedir. İlk aşamanın tamamlanmasından sonra implantların çene kemiği ile kaynaşması (osseointegrasyon) süreci başlar. Bu süre kullanılan implantın markası ve çeşidine göre 3 ile 12 hafta arasında değişmektedir. Osseointegrasyon dönemi de tamamlandıktan sonra ikinci aşama olan protez tedavisine başlanır. Bu aşama yine yapılacak protezin büyüklüğüne ve çeşidine göre 5-10 gün arasında değişmektedir.
İmplantların Uzun Ömürlü Olabilmesi Nelere Bağlıdır?
İmplantlar, dişler gibi diş eti ve kemik ile ilişkidedir ve bu yapılarda oluşabilecek rahatsızlıklar implantları etkileyebilmektedir. İyi bir ağız bakımı yapılamadığında, implantların çevresindeki diş eti iltihaplanarak doğal dişe benzer şekilde diş eti hastalıklarının oluşmasına ve implantların kaybedilmesine varan sorunlara neden olabilir. Doğal dişlerde olduğu gibi, implantlar için de doğru bir ağız bakımı uygulanması ve rutin kontrollere gidilmesi implantların uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanabilmesi için çok önemlidir.
İmplantın Markası Önemli Midir?
İmplant markası olarak AR-GE çalışmalarına önem veren, uzun vadede başarısı gösterilmiş, teknik destek konusunda sıkıntısı olmayan ve protez üst yapı için yeterli seçeneği sunan implant sistemlerinin seçilmesinde fayda vardır. Ancak, implant uygulamalarında, hastanın iyileşme potaniyeli, sigara kullanımı, ağız hijyeninin durumu, diyabet gibi iyileşmeyi etkileyebilecek sistemik hastalıkların varlığı gibi faktörler de başarıyı etkilemektedir.
Diş Çekimi Yapılıp Aynı Seans İmplant Uygulaması Yapılabilir mi?
Dişin çekildiği seans implant yapılmasına ‘immediat implant uygulaması’ ismi verilir. Uygun koşullar sağlandığında tercih edilebilen bir tekniktir. Bu işlemde en büyük risk diş çekim soketinde bulunan enfekte dokulardır. Enfekte dokuları seçici olarak temizleme imkanı sağlayan lazer uygulamaları ile kemik kaybı ihtimali azalmaktadır.